Požární ochrana v restauraci

Zpravidla se provoz restaurace dá rozdělit na tři oblasti: kuchyně (příprava jídla), servis (roznos pokrmů hostům), bar (příprava nápojů). K prostorám kuchyně pak musí náležet také skladové prostory pro úschovu potravin.Pro všechna tato místa je nutné mít zajištěnou požární ochranu.Co samotná…

Odpovědnost zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu

Zaměstnavatel je v případě pracovního úrazu nebo nemoci z povolání povinen nahradit zaměstnanci škodu či nemajetkovou újmu. V případě, kdy má zaměstnavatel systém BOZP v pořádku dle zákonných povinností, kryje tyto náhrady zákonné pojištění pracovních úrazů.V prvé řadě je důležité určit, zda se…

Kontrola BOZP po pracovním úrazu

Pracovní úrazy k práci všeobecně patří. Mohou vzniknout v důsledku selhání technologie, cizím zaviněním nebo vinou zaměstnance samotného. Zaměstnavatel je dle zákona povinen zajistit, aby bylo riziko vzniku pracovních úrazů minimální a úrazy se neopakovaly.Tomu, co je a co není pracovní úraz, se…

Jak správně nahlásit pracovní úraz úřadům

Opravdu se jedná o pracovní úraz?Před hlášením úrazu na inspektorát práce vždy ověřte, zda se jedná opravdu o pracovní úraz. V případě nejasností kontaktujte osobu odborně způsobilou, která vám pomůže s celým procesem řešení úrazu (vyšetření, hlášení, zavedení opatření, změna dokumentace apod.)…